Biografie van Sebastiaan Verschuren

Sebastiaan Verschuren: “Sinds ik op mijn Poseidon waterbed slaap zijn mijn rugklachten verdwenen en mijn zwemprestaties verder verbeterd. Dat is van essentieel belang voor al mijn sportieve inspanningen."

Na een veelbelovende carrière als lange afstandszwemmer (800-1500 meter vrije slag) in zijn jeugdjaren, maakte Sebastiaan Verschuren halverwege 2007 een serieuze stap richting de middellange afstand (200-400 meter vrije slag). Direct was een opmerkelijke progressie te zien: binnen 2.5 jaar verbeterde Sebastiaan zijn PR op de 200 meter met bijna 10 seconden en vond aansluiting met de wereldtop. In 2009 zwom hij zichzelf naar een zevende plek tijdens de Wereldkampioenschappen. Een jaar later tijdens de Europese Kampioenschappen in Boedapest won hij zijn eerste internationale medaille, met een derde plek.

In 2010 liet Sebastiaan zien ook op de 100 meter vrije slag aardig uit de voeten te kunnen. Na een 6e plaats in de 100 meter vrije slag finale op de EK zette hij de beste wereld splittijd neer in de estafette en liet zelfs de snelste terugbaan ooit, in textiel gezwommen, noteren. Met die estafette won het team, dat inmiddels volledig bestaat uit leden van het Nationaal Zweminstituut Amsterdam, een bronzen medaille. Het was dan ook niet verwonderlijk dat zijn vizier volledig was scherp gesteld op de Olympische Spelen van Londen 2012.

In 2011 stonden de Wereldkampioenschappen van Shanghai centraal, waar Sebastiaan liet zien dat hij inmiddels met de Wereldtop mee kan op de 100 meter. Met de estafette kon Sebastiaan samen met zijn team een vijfde plek noteren. Onder het motto 'doelen stellen, is grenzen stellen' trekt Sebastiaan zijn plan richting de Olympische Spelen.

2012 was het jaar van de Olympische Spelen en Sebastiaan mocht daar de 100, 200 en 4x100 meter wisselslag zwemmen. Inmiddels zijn dit zijn vaste afstanden. Op dit toernooi bleek opnieuw dat hij bij de top van de Wereld hoort op het gebied van de 100 meter vrije slag. Waar het er op de 200 meter weer net niet uitkwam behaalde hij met de 100 meter de finale. In die finale benaderde Sebastiaan het textiel Nederlands Record van Pieter van den Hoogenband (47.74) tot op 4 honderdsten en kwam hij er slechts 8 tekort voor een podiumplek. Een prachtige prestatie met een zure nasmaak.

Sebastiaan is vastbesloten om medailles te halen op het internationale podium. Niet alleen op de Europese Kampioenschappen maar ook op Wereldkampioenschappen en — over vier jaar — de Spelen. De route naar Rio is nu ingezet, en eind juli 2013 zal hij tijdens de Wereldkampioenschappen in Barcelona laten zien dat er de komende vier jaar rekening met hem gehouden dient te worden.

Route naar Rio:

Meer informatie is te vinden op: http://www.sebastiaanverschuren.nl/